Wat is logopedie?
“Logos” is Grieks en betekent “woord”. Maar logopedie heeft niet alleen met woorden te maken. Het is leren luisteren, leren praten. En daar heb je ook een goede stem voor nodig.

Stem
Lekker hard meezingen, of net zo razendsnel rappen als je favoriet. Je longen uit je lijf gillen bij een concert of tijdens de wedstrijd je teamgenoten waarschuwen. Daarvoor heb je een goede stem nodig.

Houd je van toneel spelen, een musical opvoeren of een blaasinstrument bespelen? Leuk, maar belangrijk zijn dan een juiste adem- en stemtechniek ....

Als je met te veel kracht blaast of spreekt, kun je hees worden. Een keertje is niet erg, maar als die heesheid langer blijft duren dan 2 weken, moet je toch je stem anders leren gebruiken!
Het kan anders en dat kun je bij ons leren.

Als je lang hees blijft moet je naar de huisarts. Dan kun je laten controleren of je wel goed hoort. Of nagaan of je misschien allergisch bent!
Je kunt leren roepen zonder hees te worden. Maar dat moet je echt hier komen doen!
We oefenen voor de spiegel en met de recorder. Soms gaan we elkaar voorlezen (ook handig voor de voorleeswedstrijden bijvoorbeeld) of maken een eigen verhaal, klein toneelstukje, waarbij we werken aan de manier van “spelen” met je stem.
Het komt wel eens voor dat de heesheid niet overgaat en dan kan het zijn dat je naar de KNO-arts moet. Die kan dan zien of de stembanden op sommige plekken wat dikker zijn: stembandknobbeltjes.